sustainable fashion

6 syytä, miksi vaatteet kannattaa ostaa käytettyinä

- 0

Käytetty vaate on aarre, joka kantaa mukanaan tarinan ja monta porkkanaa. Listasin alle kuusi syytä, miksi vaatteet kannattaa hankkia käytettyinä.

1.Käytetty vaate on ympäristöystävällinen vaihtoehto. Tämän varmasti tiesitkin, mutta ajatuksen sisäistäminen on toisinaan haastavaa, kun ketjuliikkeiden valikoimasta sen tarvitseman vaatteen saisi edullisemmin ja nopeammin. (The Economist -lehden mukaan yhden tekstiilikilon valmistamisesta aiheutuu 23 kiloa kasvihuonekaasuja.)

Kirppareilla luuhaaminen vaatii vaivannäköä ja pelisilmää – tämä on totta. Mutta, kun olet tehnyt löydön, pidä mielessä että olet tehnyt ekoteon: Olet pidentänyt jo olemassa olevan vaatteen käyttöikää sen sijaan, että olisit ostanut uuden. Lisäksi olet säästänyt luonnonvaroja, ja onhan käytetty vaate kemikaaleista vapaa vaate – toisin kuin uusi!

2. Käytetyssä vaatteessa on laatutakuu. Kun vaate näyttää hyvältä ostohetkellä, se luultavasti kestää käytössäsi useamman vuoden. Lisäksi, kun sovituskopissa toteat vaatteen istuvaksi, se säilyttää takuuvarmasti muotonsa. Uudessa vaatteessa on aina vaarana, että se pesun jälkeen menettää muotonsa. Esimerkiksi puuvillahousujen hiha tai lahkeen pituus saattaa ikävästi kutistua muutamalla sentillä ensipesun jälkeen.

3. Kirpparivaate on trendivaate. Karista mielestäsi hippivipat, nykyisin kirppareilta löytyy sekä trendikkäitä että ajattomia vaatteita! Olen varma, että jokaiselle löytyy jotain. Täytyy vain tietää mitä ja mistä etsii. Me suomalaiset emme enää häpeile kirppariostoksiamme (ja tämä ei missään tapauksessa ole köyhyyden merkki toisin kuin esimerkiksi täällä Kataloniassa pitkälti ajatellaan), vaan suorastaan ylpeilemme niillä. Ja näin pitäisi ollakin. Olemme edelläkävijöitä eli juuri siellä trendin aallonharjalla.

4. Teet persoonallisia löytöjä, näin tyylisi on uniikki. Kukaan ei ole kävelevä kopiosi.

5. Käytetty vaate on aarre. Kaiken sen vaivannäön jälkeen, kun viimein olet tehnyt sen helmilöydön, pidät siitä todennäköisemmin paremmin huolta kuin ketjumyymälästä hankitusta vaatteesta. Kun tunneside vaatteeseen on syntynyt, haluat huoltaa sitä oikein.

6. Säästät rahaa. Käytetty vaate maksaa vähintään puolet siitä, mitä se olisi maksanut uutena. Eli siis käytetyn vaatteen hankkiminen on taloudellisesti kannattavaa.

Asian voi ajatella myös näin: Kaikki loppujen lopuksi voittavat, kun hankit vaatteen käytettynä. Ympäristön kannalta on parempi, että luonnonvaroja ei kuluteta valmistamalla uutta. Tiesit varmasti, että tekstiiliteollisuus on maailman toiseksi saastuttavin teollisuudenala heti öljyteollisuuden jälkeen.

Hyväntekeväisyysjärjestöjen myymälöistä ostetun vaatteen tuotto menee hyvään tarkoitukseen. Näin siis palvelet laajemmin yhteisöä niin paikallisella kuin globaalisella tasolla. Kirpparit ovat myös oiva ostospaikka, kun raha on tiukassa, ja vaikkapa työhaastatteluun pitäisi saada siisti asukokonaisuus. Tällaisen asukokonaisuuden voi hyvinkin löytää muutamalla eurolla. Jos taas hankit vaatteen itsepalvelukirppareilta, myyjä saa tienattua muutaman euron, sinä puolestaan olet säästänyt rahaa ja pidentänyt vaatteen käyttöikää.

Ajatellaanpa asiaa vielä laajemmin: Kun hankit vaatteet käytettyinä,osallistut kierrätyskulttuurista käytyyn dialogiin ja teet edelleen näkyväksi sitä, että käytetty vaate on aina parempi vaihtoehto kuin uusi, ja että olet käytännön tasolla kiinnostunut tukemaan ja elämään kestävien arvojen mukaisesti.

Kirppariostoksilla on kuitenkin hyvä pitää mielessä tämä: osta harkiten, osta vähemmän!

———————————–

6 reasons why you should buy second-hand clothes

1. It is more ecological to buy used clothes than new ones. This is not a new information for you, but often we forget this, when we need to find rapidly some piece of clothing. Then it is tempting to go to a high street store near by. It is true, that buying clothes on secondhand markets demands more time and planning. There is no short cut on this, but when you find a piece of clothing that you actually going to wear long time, you have made the goal: you are lengthen the lifecycle of that item. Not only you save your skin from the chemicals that are used in new clothes, but also you save the planet. Did you know that one-kilogram of textiles produces 23 kilogram of greenhouse gas (read this article).

2.There is a guarantee in a second hand item. When you find it and it is in a good condition, you have guarantee that this item will be weareable for a long time. Also, when it fits you when you try it on, you are sure that there will not be unpleased surprises when you wash it.

3.Second hand item can be fashionable. Forget those images of hippy-style and retro clothes, today you can find stylish and timeless clothes. I am sure you can find at least something from secondhand markets. You only have to know what and where you look for it!

4.Your style is more personnel, when you buy used clothes. Don’t buy those trendy items that everyone else is buying from high street stores, be more creative, be more you!

5.Second hand clothes are treasures. You have used your time and energy to find it, so you more likely going to take care of it better than you normally do when you buy clothes from high street stores.

6.You save money. Yes, this is so true. Used item costs normally a half of the price than the new one. So when we are talking about in numbers, you really save money.

Finally, you can think that every one wins when you buy clothes from the second hand shops. You save money and most of all: you save the planet. If you find clothes from charity shops, you do good for the society and help those who need help. In a big picture you are also participating in a conversation on second hand culture. You are saying yes and you are supporting it. You are saying, that it is always better and more sustainable way to buy second hand than new clothes.

Anyhow, even when you find clothes from second hand markets, it is good to keep in mind this: buy less and buy only quality.

* Except sunglasses all the clothes and accessories are found from second hand markets.

Read more:

Aloita vuodenvaihteen vaatedetox näillä helpoilla askelilla!

Tiedostava kuluttaja ostohysterian partaalla – ja näin siinä kävi!

Towards sustainable clothing

0

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply